top of page
Nazar Ayeti 2.jpg
Sekine 4.jpg
Amme Suresi.jpg
Hilye-i Serif 5.jpg
Nazar Ayeti 1.jpg
Nazar Duasi.jpg
Allah cc.jpg
Muhammed.jpg
Tugra besmele 1.jpg
Sekine2.jpg
Muhabbet lalesi - Allah.jpg
Muhabbet lalesi - Muhammed.jpg
Sekine1.jpg
Talik Besmele.jpg
Lale- Ya Vedud.jpg
Lale- Ya Rezzak.jpg
Divani Besmele 1.jpg
Divani Ayetel Kursi.jpg
Sulus Besmele.jpg
Lale - Allah.jpg
Lale - Muhammed.jpg
Hilye-i Serif 2.jpg
Hilye-i Serif 3.jpg
Hilye-i Serif 4.jpg
Esma-ul Husna.jpg
Damla Besmele.jpg
Elif.jpg
Vav.jpg
Damla - Edeb Ya Hu.jpg
Divani Besmele 2.jpg
Ayetel Kursi.jpg
Lale - Ask.jpg
Hilye-i Serif 6.jpg
Allah 2.jpg
Muhammed 2.jpg
Hilye-i Serif 7.jpg
Allah -Sazyolu.jpg
Muhammed -Sazyolu.jpg
Ser Levha 2.jpg
Ser Levha 1.jpg
La yestevi.jpg
Tugra Besmele 2.jpg
Tugra Besmele 3.jpg
Sekine 3.jpg
Sülüs Besmele 2.jpg
Edeb Ya Hu.jpg
Ne Ararsan Sen O'sun.jpg
Sülüs Besmele 3.jpg
Hu Allah.jpg
Hilye-i Serif 8.jpg
Türk Tezhip Sanatı

 

Her dînin doÄŸuÅŸu, kendi sanatını beraberinde getirmiÅŸtir. Ä°slam dini de, ortaya çıkıp yayılmaya baÅŸlamasından itibaren, kendi sanatının doÄŸup geliÅŸmesine de ortam hazırlamıştır. Arabistan’da ortaya çıkıp çok geniÅŸ bir bölgeye yayılan Ä°slam dini, hakim olduÄŸu coÄŸrafyaların sanatlarından da etkilenerek yepyeni bir sanat anlayışını ortaya çıkarmıştır. Ä°slam sanatı, Ä°slam dininin yayıldığı ülkelerde mimari alanının yanı sıra özellikle hat, tezhip, minyatür ve ciltçilik sanatlarında kendini göstermiÅŸtir.

 

Türk toplumunda geleneksel sanatların bir bölümü Ä°slamiyet öncesi döneme dayanırken, Ä°slamiyetin kabul edilmesiyle de sanat alanında yeni bir Türk - Ä°slam sentezi ortaya çıkmıştır. Mimari ve musiki, bu sentezin etkisiyle geliÅŸmiÅŸ ve zenginleÅŸmiÅŸtir. Tezyini sanatlardan olan Tezhip; lügatta “altınlama” anlamına gelmekle birlikte yalnız altınla iÅŸlenen eserleri ifade etmeyip; boyalarla yapılan ince kitap tezyinatını da içine almaktadır.

 

Hüsnü hat sanatının etrafı ile el yazması kitapların (Kur’an nüshaları, murakkalar, kıt’alar, divanlar) öncelikle baÅŸlık sahifeleri olmak üzere diÄŸer yerlerine çeÅŸitli desen ve motiflerle yapılan süslemelerdir. Bu sanatın ustaları ise müzehhip , müzehhibe olarak adlandırılmaktadır.

 

Türk klasik sanatları arasında büyük öneme sahip olan Tezhip, Selçuklular tarafından geliÅŸtirilmiÅŸ, Osmanlı devleti döneminde de ilerleme kaydederek XVI. yüzyılda zirveye ulaÅŸmıştır.

 

Bu dönemde yapılan eserlerde, çizgiler, renkler ve zarif kompozisyonlar çok detaylı olmakla beraber motiflerin birbiri ile uyumu eÅŸsizdir. Dönemin en önemli sanatkarlarından Åžahkulu ve Karamemi, tezhipte yeni bir dönemin kapılarını açmışlardır.

 

bottom of page